Vorige week hebben we op de site van Begeleiden voor Iedereen een bericht geplaatst met een “artikel over een artikel”. De komende periode willen we dit vaker doen, om zo een aantal artikelen die wij in de afgelopen maanden lazen, nog eens in de welverdiende spotlight te zetten. Alle artikelen kiezen wij vanwege hun maatschappelijke karakter en omdat wij voelen dat het raakt aan onze missie. Dat waar wij in geloven. Namelijk dat iedereen in Nederland recht heeft op goede begeleiding ongeacht sociale klasse, opleidingsniveau, etniciteit, gender etc. Maar dit vraagt iets van de begeleider. Onder andere een groot bewustzijn van hoe de maatschappelijke context van invloed is op de moeite, zwaarte, problemen en uitdagingen waarvoor mensen in het leven soms komen te staan.
Deze keer een artikel over Hennie Descendre. Weet je het nog? De dame van de Gele Hesjes, die Rutte geen hand gaf toen ze het torentje al bellend binnenkwam. Het is alweer even geleden, maar heel Nederland viel over haar heen. Het getuigde van haar karakter! Moeten we zo iemand nu serieus nemen? Iemand die al onze sociale conventies, gedragsregels, negeert en op een asociale manier het torentje binnenstuift? Ik zeg JA! Met hoofdletters.
In dit artikel lees je over Hennie. Over wat er die dag gebeurde waardoor het liep zoals het liep. En wanneer ik heel eerlijk ben, dit had mij ook kunnen gebeuren. Al geef ik dat natuurlijk liever niet toe. Maar wat nog veel interessanter is in dit artikel, is dat je kunt lezen dat diversiteit veel meer is dan alleen een probleem, of uitdaging zoals dat tegenwoordig heet, wat te maken heeft met etniciteit. Diversiteit gaat namelijk over veel meer. Bijvoorbeeld sociale klasse. Vaak zou je de indruk kunnen krijgen dat kansen in Nederland voor iedereen gelijk zijn, arm en rijk. Maar dat blijkt in de realiteit toch anders.
Stel je nu eens voor dat je als coach Hennie in je praktijk krijgt. Wat kun je voor haar betekenen, wat heb je te doen of niet te doen als coach? En veel belangrijker nog wat vraagt dit van jouw deskundigheid als coach? In ieder geval begint het met het luisteren naar haar verhaal, waarbij we ons oordeel uitstellen en oprecht nieuwsgierig zijn. Johannes Visser, de journalist die dit artikel leest, laat ons heel mooi zien hoe je dat doet. Maar ook hoe moeilijk dit soms is. Tenslotte vinden we er al snel iets van.
Veel leesplezier, het is de moeite.
Tamara
Docent bij Begeleiden voor Iedereen